Přeskočit na obsah

Paušální režim a paušální daň

Od 1. 1. 2023 lze do paušálního režimu vstoupit při splnění limitu 2 mil. Kč příjmů za zdaňovací období. U souběhu s ostatními příjmy (podle ust. § 8 až 10 ZDP) se zvyšuje limit z původních 15 tis. Kč na 25 tis. Kč ročně.

Paušální daň bude rozdělena na 3 pásma:

  • příjmy do 1 mil. Kč bez ohledu na typ činnosti nebo 1,5 mil. Kč, pokud alespoň 75% OSVČ příjmů tvoří příjmy z řemeslné živnosti nebo neřemeslné živnosti nebo 2 mil. Kč, pokud alespoň 75% příjmů OSVČ tvoří příjmy z řemeslné živnosti
  • příjmy do 1,5 mil. Kč bez ohledu na typ činnosti nebo 2 mil. Kč, pokud alespoň 75% příjmů OSVČ tvoří příjmy z řemeslné či neřemeslné živnosti
  • příjmy do 2 mil. Kč bez ohledu na typ činnosti OSVČ

Zálohy na daň v jednotlivých pásmech činí 100 Kč (1. pásmo), 4 963 Kč (2. pásmo) a 9 320 Kč (3. pásmo). Celková paušální záloha bude činit v prvním pásmu přibližně 6 500 Kč měsíčně v závislosti na výši minimálního zdravotního a důchodového pojištění, 16 000 Kč měsíčně (4 963 + 7 446 + 3 591) pro druhé pásmo a 26 000 měsíčně (9 320 + 11 388 + 5 292) pro třetí pásmo.

V souvislosti s paušálním režimem mohou být spojena tato oznámení:

  • o změně zvoleného pásma paušálního režimu (podává se na začátku období)
  • o jiné výši paušální daně (na konci období),
  • o nesplnění podmínek pro nově zvolené pásmo paušálního režimu (do 15 dnů od události),
  • při novém vstupu do paušálního režimu je nutné také uvést pásmo

Podle přechodných ustanovení se poplatník v paušální dani před rokem 2023 automaticky stává poplatníkem v paušálním režimu v prvním pásmu, neučiní-li oznámení o jiném pásmu.

Vzniká nová záznamní povinnost evidence příjmů podle jednotlivých druhů činností, pokud se jedná o činnosti, u kterých je možné použít různá procenta výdajů.

V případě přerušení činnosti za předpokladu, že úpravy základu daně podle ust. § 23 odst. 8 ZDP nepřevýší hodnotu příjmů zvoleného pásma, může poplatník i v tomto období mít paušální daň (možné uplatnit volitelně i pro rok 2022).

Příjem z nájmu či prodeje majetku, který byl součástí obchodního majetku, se považuje za příjem ze samostatné činnosti (zachází se s ním tedy jako kdyby to byl obchodní majetek), i když poplatník v paušálním režimu žádný obchodní majetek fakticky nemá. Nájem či prodej takového majetku tedy nemá vliv na limit souběhu s jinými příjmy podle ust. § 8 až 10 ZDP. Tento princip lze použít i pro zdaňovací období roku 2022.

Při přechodu z paušálního režimu do standardního režimu (včetně režimu uplatnění výdajů procentem z příjmů) se podle novelizovaného ust. § 23 odst. 8 ZDP nedělá úprava základu daně o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem, o hodnotu zásob a dluhů, které by při úhradě byly výdajem. Toto lze také použít již pro zdaňovací období roku 2022.

Paušální režim při souběhu se zaměstnáním:

OSVČ je v roce 2022 v paušálním režimu, během roku však nestoupí do zaměstnání, ale v podnikání pokračuje. Stále povinnost (do 12/2022) platit paušální zálohy a za rok 2022 vznikne povinnost podat daňové přiznání a přehled na pojistné. V přehledech se za měsíce se souběhem označí jako měsíce vedlejší činnosti.

Přechody mezí pásmy:

Při vstupu do paušálního režimu se bude nahlašovat pásmo a podle toho budou hrazeny paušální zálohy.
Pokud bude nahlášeno nižší pásmo, ale příjmy za rok 2023 budou odpovídat vyššímu pásmu:

  • pokud nedojde k oznámení změny pásma, neuplatní se paušální daň a vznikne povinnost podat přiznání a přehledy,
  • při oznámení změny pásma se ve lhůtě pro podání daňového přiznání (které se však podávat nebude) doplatí rozdíl paušálních záloh

Pokud bude naopak nahlášeno vyšší pásmo, ale příjmy za rok 2023 budou odpovídat nižšímu pásmu:

  • nemusí se dělat nic (paušální daň a pojistné zůstanou vyšší),
  • možnost oznámit změnu pásma – daň se sníží a vznikne tak přeplatek na dani; pojistné však zůstane v původní výši