Přeskočit na obsah

Oznamování osvobozených příjmů podle ust. § 38v ZDP

Pokuta za neoznámení příjmu podle ust. § 38w ZDP se promíjí podle nového pokynu GFŘ D-56.

Příklad

Matka darovala synovi v roce 2021 nemovitost v hodnotě 7 mil. Kč. Syn podá oznámení (aniž by k tomu byl vyzván finančním úřadem) po lhůtě pro podání daňového přiznání – jaká mu bude uložena pokuta?
V tomto případě bude uložena pokuta ve výši 7 tis. Kč (0,1% pozdě oznámeného příjmu). Pokud však bude oznámení podáno do 150 dnů od termínu pro podání daňového přiznání, může být podána žádost o prominutí pokuty podle pokynu D-56.
Žádost je zpoplatněna správním poplatkem 1 tis. Kč a pokud syn závažným způsobem neporušuje daňové a účetní předpisy, bude mu pokuta prominuta ve výši 90 až 100%.
Pokud by bylo oznámení podáno až po lhůtě 150 dnů a neměl by syn k pozdnímu podání zdravotní či jiné závažné důvody (např. postižení živelní pohromou), pokuta by mu nebyla prominuta.
Pokud by oznámení nebylo podáno a k podání by byl syn vyzván finančním úřadem, byla by mu uložena pokuta ve výši nejméně 700 tis. Kč (10% pozdě oznámeného přijmu), tak finanční úřad (kromě závažných důvodů pro nepodání přiznání) pokutu nepromine – pro tyto případy pokyn D-56 umožňuje prominutí pokuty jen při podání oznámení do 120 dnů od lhůty pro podání daňového přiznání.